Bij InteraktContour weet zelfs de schoonmaker wat niet-aangeboren hersenletsel inhoudt

Je kunt wel een boek lezen, maar om echt te leren hoe je omgaat met mensen met niet-aangeboren hersenletsel moet je ook de praktijk ervaren. Daarom besloten wij het zes jaar geleden anders te gaan doen. We ontwikkelden het leertraject ‘Breinbasics’. Het doel? De competenties die belangrijk zijn in de zorg die wij bieden aan onze cliënten, écht onder de knie krijgen.

Lees meer over Breinbasics 

Breinbasics_foto

Van vrijwilligers en begeleiders tot de huishoudelijke hulp en de financieel adviseur: elke medewerker van InteraktContour heeft minimaal basiskennis over niet-aangeboren hersenletsel en de methodiek waarmee we onze cliënten ondersteunen: competentiegericht begeleiden. “We vinden dat iedereen in onze organisatie kennis moet hebben over NAH, zodat zelfs een financieel adviseur weet: ‘daar doe ik het allemaal voor’, vertelt Simone van der Horst, ontwikkelaar Breinbasics bij InteraktContour.

 

Eigen maatwerk creëren
“Voordat we Breinbasics ontwikkelden, kochten we trainingen in. Maar wij wilden een meer maatwerk-gerichte oplossing, die specifiek op de problematiek van mensen met hersenletsel en onze organisatie afgestemd is. Omdat dit nergens beschikbaar was, hebben we zelf een opleiding ontwikkeld die precies naar onze wensen is”, licht Simone toe.


De Breinbasics opleiding is ontworpen op basis van het competentieprofiel NAH van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). “Uit dit profiel is een selectie gemaakt van competenties waarvan InteraktContour vindt dat elke medewerker die bij ons werkt, dit móet beheersen”, geeft Simone aan. Zo gaat de training inhoudelijk in op het methodisch ondersteunen van cliënten, beeldvorming over NAH, netwerkondersteuning voor de cliënt, omgaan met complex gedrag, rouw & verlies en de juiste manier van communicatie.

 

Hoog leerrendement door blended trainingsprogramma
“We hebben gekozen voor een e-learning in combinatie met een praktijktraining: een blended trainingsprogramma dus. Er zijn vijf verschillende leerroutes ontworpen: zo is er een training bestaande uit een e-learning met een eendaagse praktijktraining voor medewerkers van het Bestuursbureau en eentje voor onze vrijwilligers en koks, tot een e-learning met een vierdaagse praktijktraining voor begeleiders”, legt Simone uit. “Het blended leertraject zorgt voor een hoog leerrendement. Dit komt omdat we gelijk de verbinding leggen tussen de theorie en de praktijk: de in de e-learning geleerde theorie wordt gelijk ingezet tijdens de praktijktraining.”

SOEC-erkend leertraject

Binnen InteraktContour zijn 12 medewerkers opgeleid die Breinbasicstrainingen
geven. Daarnaast heeft het leertraject een SOEC-erkenning gekregen. Dit betekent dat volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de mensen die de opleiding volgen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de competenties beheersen die nodig zijn in de zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Lees de ervaringsverhalen  van medewerkers 


Breinbasics is een verplichte training voor al onze nieuwe medewerkers. In de speciaal voor en door onszelf ontwikkelde training krijgen alle medewerkers de basiskennis over NAH en onze werkwijze 'competentiegericht begeleiden'. Daardoor hebben al onze medewerkers kennis over niet-aangeboren hersenletsel!

21/25
Klik op het menu om de inhoud te zien of pagina's te delen.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...