Een kookproject dat om veel meer draait dan gezond eten

 

“Alles loopt hier flitsend!” lacht Miranda Simmerman. Als kok van woonlocatie het Rode Klif in Lelystad begeleidt ze drie dagen per week een groep cliënten die haar helpt met de maaltijdbereiding.

Lees verder 

Het is een bezige boel in deze keuken, want in elke ruimte is wel een cliënt bezig met de voorbereidingen voor de snelle runderstoof die vandaag op het menu staat. Zo zitten Evert-Jan en Frank met handschoenen aan en een schort om aan tafel een gigantische stapel wortelen schoon te maken en snijden. Ondertussen klinkt er gerinkel uit de keuken, waar Marian bakjes, zakjes en potjes klaarzet. Achterin stapt Egbert een voorraadkast uit met een kar vol etenswaren, terwijl Bart met een lege boodschappenkar net de keuken binnen komt gewandeld. Een paar minuten later wordt de groep begroet door een luidkeels ‘Goedemorgen!’ van Marianne, die eerst even een bakje koffie neemt en bekijkt wat er allemaal gedaan moet worden vandaag.  

Lees onder de video verder 

Elke bewoner heeft zijn eigen taak

Sinds vorig jaar helpen er 13 cliënten mee met het voorbereiden van de maaltijden op woonlocatie het Rode Klif. Dat gaat niet alleen om het (voor)bereiden van het eten, maar ook om het regelen van de boodschappen, de voorraden in de keuken en de administratie.  

 

“Iedereen is in zijn eigen taak gegroeid. Zo zijn Egbert en Bart verantwoordelijk voor de voorraden, maar werken zij ook samen met Marianne. Zij maakt onder andere de bakjes en zakjes klaar en labelt deze, zodat die over de woonkeukens verdeeld kunnen worden. Evert-Jan en Frank vinden juist schillen en snijden leuk, dus zij snijden de groenten en maken bijvoorbeeld de dressings klaar. Op die manier doet iedereen dat waar hij of zij het meeste mee heeft”, legt Miranda uit. Daarop begint Frank te grinniken. “Voor mij is dit gewoon een beetje bezig zijn, dat je toch wat omhanden hebt. Ik heb eigenlijk namelijk niks met wortelen”, grapt hij terwijl hij rustig doorgaat met het schoonmaken van een wortel.

 

Een project dat een zinvolle dagbesteding creëert

Binnen InteraktContour is het verbeteren van de kwaliteit van het eten op locaties een belangrijk project, nadat uit cliëntenonderzoek bleek dat 35% van de cliënten het eten (soms) niet lekker vindt. Daarop is het project Koken & Eten in het leven geroepen. In de keuken van het Rode Klif is dit project omarmd. Het draait daarbij niet alleen om de kwaliteit van het eten, maar het wordt ook gecombineerd met een zinvolle daginvulling voor de bewoners van de locatie.  

Project Koken & Eten_68

“De reguliere dagbesteding is niks voor mij. Daar heb ik het gevoel dat ik dingen moet en de hele tijd op mijn vingers gekeken word”, vertelt Bart. Het werken bij Miranda in de keuken is volgens de bewoners dan ook zo fijn, omdat ze zelfstandig hun eigen taken kunnen uitvoeren. “Iedereen die binnenkomt kan de to-do-lijst bekijken en aangeven wat hij of zij wil doen. Daarna verdelen we de taken en gaan we lekker aan de slag.”

 

Bijna elke dag een verse maaltijd op tafel

Alle cliënten helpen dus op hun eigen manier mee met het bereiden van de maaltijden die vijf of zes keer per week worden geserveerd. Op de dagen waarvoor de keuken geen maaltijden kookt, wordt er kant-en-klaar eten van buitenaf geleverd. “Vers is altijd lekkerder dan kant-en-klaar”, vindt Marianne. “In het weekend als Miranda niet kookt, eet ik ook niet mee in de gezamenlijke huiskamer. Dan kook ik in mijn appartement.” Ook Bart en Egbert doen dat. “Als je het heerlijke eten van Miranda gewend bent, dan zijn de kant-en-klare maaltijden wel heel anders. Er zit amper smaak aan, terwijl de gerechten die Miranda maakt juist vol van smaak zijn. Ze gebruikt altijd veel kruiden en verse groenten. Dat maakt haar gerechten ook nog eens veel gezonder”, vertelt Bart.

Project Koken & Eten_komkommersnijden

Project Koken & Eten_handschoen aan

 Meehelpen met resultaat

Het meehelpen in de keuken heeft een positieve werking op de bewoners die helpen. Niet alleen omdat ze wat omhanden hebben. "Maar ook omdat ik me nuttig kan maken”, vertelt Egbert. Ook Marian vindt dat het haar goed doet: “Ik merkte dat ik eenzamer werd. Daarom heb ik mezelf opdrachten gegeven om bezig te blijven, waardoor ik nu help met het koken. Daardoor ben ik veel vooruit gegaan. Ik heb een ziekte die lijkt op osteoporose. Een tijd geleden ben ik onderuit gegaan en heb ik daarbij mijn schouder en arm, mijn been en knieën gebroken. Voor de beweging in mijn arm heb ik lang fysiotherapie gehad, maar toch bleef de beweging beperkt. Sinds ik meehelp met het koken kan ik mijn arm weer veel verder strekken.” Maar dat is niet het enige. “Je bent ook minder humeurig”, stelt Bart. “Eerder was je altijd een beetje bozig, maar nu ben je helemaal opgefleurd en ben je veel meer betrokken.” Marianne knikt. “In de keuken kan ik mijn ei kwijt, ik word vrolijk van het meehelpen en samenwerken.”

 

Terug naar boven 

Op woonlocatie het Rode Klif in Lelystad helpen drie dagen per week een aantal cliënten mee met het koken van de maaltijden voor de locatie. Maar dit project draait om veel meer dan vers, lekker en gezond eten!

12/25
Klik op het menu om de inhoud te zien of pagina's te delen.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...