We helpen persoonlijke doelen realiseren met behulp van een zorgplan

Eddy is 48 jaar en woont ruim 20 jaar op woonlocatie de Koppels in Zwolle. Sinds hij hier woont, heeft hij zich op verschillende vlakken kunnen ontwikkelen, zegt hij zelf. “Als ik terugkijk naar hoe ik was toen ik hier kwam wonen en hoe ik nu ben, is dat een groot verschil. Ik ben inmiddels veel zelfstandiger, ik heb meer zelfvertrouwen, ik kan veel beter mijn gevoelens uiten en ben beter in staat goede keuzes te maken.“ Het zorgplan dat hij twee keer per jaar met zijn persoonlijk ondersteuner Chantal bespreekt, heeft hem daarbij geholpen. 

Wensen en doelen leggen we vast in het zorgplan

Chantal: “In het zorgplan leggen we vast welke wensen Eddy heeft ten aanzien van de zorg. Maar ook aan welke persoonlijke doelen hij wil werken en wat hij nog graag wil leren. Samen kijken we wat hij daarin zelf kan doen en welke ondersteuning hij daarbij nodig heeft. Omdat dit in het zorgplan staat, zien alle medewerkers van de woonlocatie wat er is afgesproken en hoe zij hem kunnen ondersteunen. We kunnen elkaar zo ook aanspreken op de acties die we hebben afgesproken. Het zorgplan schrijven we in de ik-vorm. Het is tenslotte Eddy’s dossier en zorgplan. Dus terwijl ik typ, dingen opstel of aanpas, leest Eddy mee en vult aan.”

 

Ik kan nu zonder hulp op pad  

“Twee keer per jaar nemen Eddy en ik ruim de tijd om zijn doelen te evalueren en nieuwe doelen en acties in het zorgplan vast te leggen. Daarnaast bespreken we tijdens ons maandelijkse begeleidingsmoment kort de doelen waar Eddy actief mee bezig is. Zo gaf Eddy een half jaar geleden aan alleen op pad te willen kunnen, zonder dat er iemand mee moet om hem te helpen met zijn katheterzakje legen. Dus keken we samen naar wat hij nodig heeft om dit te realiseren. Dat was bijvoorbeeld een katheterzakje dat hij met één hand kan gebruiken. Maar ook een broek met een rits in de zijkant van de broekspijp, en het verplaatsen van de zijn katheter zodat hij zittend in zijn rolstoel daar zelf bij kan. We hebben het een en ander moeten uitproberen, maar nu kan hij het zelf", vertelt Chantal. Eddy: “Ik kan nu alleen naar concerten en het bevrijdingsfestival zonder dat ik iemand hoef mee te vragen om mij te helpen met mijn katheter. Ik ben heel blij met deze oplossing. Ook thuis kan ik nu zelf mijn katheterzakje legen. Daardoor ben ik veel minder afhankelijk van zorg. Dat is echt fijn.”

Persoonlijke doelen realiseren_foto_eddy met camera

"Met behulp van het zorgplan ben ik in staat om wensen van mijn wensenlijstje ook daadwerkelijk te realiseren"

Stap-voor-stap doelen realiseren

Chantal: “Een ander doel waar we bijvoorbeeld aan werkten, was het maken van weloverwogen financiële keuzes. Het hielp Eddy om een wensenlijstje te maken, en vervolgens aan te gegeven wat prioriteit heeft en welke dingen minder prioriteit hebben. Zo stond bovenaan zijn lijstje nieuwe meubels. Eddy: ”Ik wilde heel graag nieuwe meubels voor mijn appartement: meubels die ik mooi vind en die ik zelf heb uitgekozen. Chantal hielp mij hier stap-voor-stap bij. Ik zocht eerst de meubels uit die ik graag wilde hebben. Daarna berekende ik wat de totale kosten waren, en vervolgens wat ik maandelijks kon sparen. Door het stap-voor-stap voorbereiden aan de hand van een to-do-lijstje ben ik in staat om wensen van mijn wensenlijstje ook daadwerkelijk te realiseren. Ik heb daardoor een heel mooi ingericht appartement.”

 

Samen kijken naar mogelijkheden

Chantal: “Mijn uitgangspunt en ook dat van InteraktContour, is om samen te kijken naar de mogelijkheden en niet de onmogelijkheden. Dat helpt iemand in het vergroten van zijn zelfstandigheid. Het zorgplan, en zeker de dialoog met de cliënt over wensen en doelen, helpt daarbij.”

Terug naar boven

Al onze cliënten werken aan persoonlijke doelen. Deze leggen we vast in een persoonlijk zorgplan. Eddy vertelt over zijn ervaringen bij InteraktContour en hoe het zorgplan hem helpt zijn wensen te realiseren.

6/25
Klik op het menu om de inhoud te zien of pagina's te delen.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...