"Mijn leven heeft weer zin"

Project Talent & Ambitie biedt nieuw perspectief 

Lees verder 

Rini  kreeg 4 jaar geleden een hersenbloeding. Door de schade die de hersenbloeding aan zijn hersenen had veroorzaakt, werd Rini niet meer de oude. Werken kon niet meer. Biljarten lukt niet meer omdat zijn rechter arm was verlamd. Aan de kaartavondjes was ook een einde gekomen want hij kon niet meer tellen. “Mijn leven was kapot. Het had geen waarde meer. Ik wilde er alleen nog maar zijn voor mijn dochters”, zegt Rini.

 

Hij moet iets om handen hebben

De dag van Rini bestond vooral uit veel en lang slapen. Dagbesteding sloot niet aan bij zijn interesses, en veel verder dan koffiedrinken bij zijn zus en zijn oude werk, ging zijn initiatief niet. Rini’s dochters zagen dat hun vader ongelukkig en depressief was, en maakten zich zorgen om hem. Tijdens een mantelzorgbijeenkomst op woonlocatie de Koppels, waar Rini woont, uitte  één van zijn dochters haar zorgen: “Het gaat niet goed met mijn vader. Hij moet iets om handen hebben.”

Begeleiden naar vrijwilligerswerk

Ina Zwerus, begeleider in het project Talent & Ambitie: ”Het was een noodkreet, een vraag om hulp om haar vader te helpen. Ik ben daarom snel met Rini en zijn dochters in gesprek gegaan over wat hij graag zou willen." Daar hoefde Rini niet lang over na te denken: vrijwilligerswerk bij wijkcentrum SIO in Zwolle. Daar was hij tot aan zijn hersenbloeding bedrijfsleider. "Omdat ik net met de pilot Talent & Ambitie was gestart, een project om cliënten aan vrijwilligerswerk te helpen, besloot ik Rini hier als eerste in te begeleiden. En met succes!" Sinds januari werkt Rini 2 ochtenden per week als gastheer bij het SIO.

 

Blij dat ik mij weer nuttig kan maken

“Ik begin ’s ochtends om 8 uur. We drinken dan eerst koffie. Vervolgens pak ik de sleutels van de zalen waar die dag bijeenkomsten zijn. Ik ontvang de gasten en wijs hun naar hun zalen. Ik merk dat ik door mijn beperking als gevolg van mijn hersenbloeding niet meer hetzelfde kan, en dat is soms best frustrerend. Maar ik ben blij dat ik mij weer nuttig kan maken en dat ik word gewaardeerd. Dat ik weer onder de mensen ben en ook grappen kan maken die hier worden begrepen”, vertelt Rini met een grijns op zijn gezicht.

Talent en ambitie_fotorinienmevrouw

Kijken naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen

“Werk biedt meer dan alleen een salaris. Het geeft zin aan je leven en eigenwaarde. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om mensen te ontmoeten en je te blijven ontwikkelen. Wanneer je door hersenletsel niet meer kunt werken, valt dat allemaal weg. Vrijwilligerswerk kan dan uitkomst bieden. Met het project Talent & Ambitie help ik cliënten die graag weer aan de slag willen als vrijwilliger. Ik ga met hen in gesprek over hun wensen en passies, en welk vrijwilligers werk daarbij kan aansluiten. Daarbij kijk ik niet naar de beperkingen, maar juist naar de mogelijkheden. Ik help bij het vinden van passend vrijwilligerswerk en begeleid daarna zowel de cliënt als de werkgever. Met beiden bespreek ik regelmatig de voortgang zodat ik verwachtingen en wensen tijdig kan bijsturen. Daarom heb ik regelmatig contact met Rini en zijn manager, en dat vinden beiden ook prettig”, vertelt Ina.

 

Ik heb weer lol in mijn leven

Het vrijwilligerswerk heeft Rini in korte tijd veel goed gedaan en ook zijn dochters zien een positieve verandering: een blije vader die iets te vertellen heeft. Rini: “Ik heb weer lol in mijn leven en onderneem meer. Ik ben sinds lange tijd weer naar een concert geweest en ook heb ik een vakantie met mijn dochters geboekt. De twee ochtenden werken kosten me veel energie, maar dat heb ik er graag voor over. Ik ga er weer voor de volle 100% voor!”

Terug naar boven 

Wat doe je als cliënten aangeven meer behoefte te hebben aan begeleid vrijwilligerswerk en een zinvolle daginvulling? Met het project 'Talent & Ambitie' helpen wij cliënten om een zinvolle daginvulling te vinden die past bij hun passie.

8/25
Klik op het menu om de inhoud te zien of pagina's te delen.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...